„A magas szintű digitális kompetencia a jövő oktatásának kulcsa”


Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023. október 12-13-án rendezte meg újra a hagyományos, 31 éve rendszeresen megrendezésre kerülő nemzetközi Információ- és Oktatástechnológiai konferenciáját, az Agria Médiát.

A pénteki délelőtti plenáris előadások során Prof. Dr. habil.Z. Karvarlics László történész, vezető kutató, az MTA doktora, a „Tervezői gondolkodásmód és technológiai támogatás – vannak-e normatív irányai a jövő (köz)oktatásának?” címmel vázolta fel azokat a kreatív és innovatív módszereket, melyek lényege, hogy a felhasználók valós igényeire és problémáira reflektálnak.
Ezt követően Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese „Digitális transzformáció és tudásmegosztás a múzeumi ágazatban” című előadásában adott tájékoztatást a gyűjtemények digitalizációs lehetőségeiről, előnyeiről és nehézségeiről.
Ezután Hong Kongból jelentkezett be Cora Yang a Renaissance College-ból, ahol az ingyenesen, vagy kis anyagi ráfordítással használható technikai innovációkról tájékoztatta a hallgatóságot, melyet az intézményükben eredményesen használnak az általános- és középiskolás korú tanulók matematika oktatása során.

A konferenciára meghívást kapott az Informatikai és Könyvtári szövetség is, melynek elnöke Tőzsér Istvánné Géczi Andrea a délutáni szekcióülések között kerekasztal-beszélgetést vezetett „Könyvtárak a tanulástámogatásban: az Alfától a Veteránig” címmel.
Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke és a Bródy Sándor Könyvtár igazgatója többek közt a könyvtárak tanulástámogatói szerepének megerősödéséről, a közösségek működésének külső és belső feltételeiről, az IKSZ országos programsorozatainak fontosságáról, a könyvtárak jövőbeni céljairól és fejlesztési irányairól beszélt.
Szécsényi Orsolya, a Bródy Sándor Könyvtár könyvtárosa az intézmény tanulástámogatási kezdeményezéseit mutatta be, és számolt be azok sikereiről.
Sikaláné Sánta Ildikó, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója a közkönyvtárak megváltozó feladataival kapcsolatban mutatta be könyvtáruk izgalmas, újító, a modern technológiai megoldásokat használó könyvtári programjait.
A kerekasztal-beszélgetés azzal az elhatározással zárult, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Digitális Technológia Intézete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség keresni fogja azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymás munkáját segítve a jövőben szorosabban fognak tudni együttműködni.

Kerekasztal-beszélgetés - Informatikai és Könyvtári Szövetség

A kerekasztal-beszélgetés képei itt megtekinthetőek: