Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt

Országos Könyvtári Napok 2023. október 2-8.

Programjavaslatok:

Az IKSZ elnöksége köszöni ki a rengeteg beérkezett javaslatot, ötletet. A könyvtárak aktivitása segítette a közös munkát, az idei tematika kialakítását.

Ahogy a könyv évszázadok óta, a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. Ennek jegyében  alakítottuk ki az idei év programjavaslatait:

október 2. hétfőHídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt. Országos konferencia
október 3. keddKönyv – Érték – Tár
október 4. szerdaKönyves generációk: Alfától a Veteránig
október 5. csütörtökGyógyító könyvek – gyógyító kapcsolatok
október 6. péntekA könyv örökség, a könyvtár lehetőség
október 7. szombatSzabadTér – a könyv élmény és utazás
október 8. vasárnapKönyves vasárnap

A 21. század sikeres közkönyvtárai multifunkcionális, a szolgált helyi közösség szükségleteire, igényeire és elvárásaira reagáló, működésüket, szolgáltatásaikat és tereiket is a közösséggel együtt alakító intézmények. Nyitott, mindenki számára elérhető, befogadó és esélyteremtő szolgáltató terek; a legfőbb kiindulási pontok a tudáshoz, a tájékozódáshoz, a tartalmas, minőségi időtöltéshez, szórakozáshoz. A közkönyvtárak ugyanakkor a települések kulturális örökségének és hagyományainak fontos őrzői, megújítói és közvetítői is, amelyek partnerkapcsolataik révén is gyűjtik, s rendezetten, feltárva, mindenki számára hozzáférhetővé teszik a település, a szűkebb lakókörnyezet és annak lakossága történetének, múltjának és fejlődésének emlékeit.

Napjaink könyvtárai a különböző társadalmi csoportok potenciális találkozóhelyeként is funkcionálnak, erősítve ezzel a részvételt, a kapcsolatok építését és erősítését, a közösségépítést és -formálást, valamint a társadalmi kohéziót. Tereikkel, szolgáltatásaikkal, kulturális programjaikkal hozzájárulnak az egyén fejlődéséhez, a családok támogatásához, és a közösségek megerősödéséhez is.

A 2023. évi Országos Könyvtári Napok célja az elmúlt évek fontosabb települési könyvtári fejlesztéseinek, illetve olyan jó gyakorlatoknak a bemutatása, amelyek kifejezik a könyvtárak híd szerepét – legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról, a generációk együttműködéséről.

Bár igyekszünk támogatási lehetőségeket keresni, a program pénzügyi háttere jelenleg nem áll rendelkezésünkre. Mindezek ellenére bízunk abban, hogy az eddigi gyakorlathoz méltón az idén is tudunk közösen ünnepelni, minél több könyvtár részvételével megszervezni az Országos Könyvtári Napok eseményeit.

Ehhez kérjük a résztvevő intézmények kreativitását, innovációját, önkéntes közreműködését.