Népszámlálás 2022. – Együttműködési megállapodás

2022. október 1-jén ismét népszámlálás kezdődik Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legnagyobb adatgyűjtése a 2018. évi CI. törvényben előírt módon, internetes önkitöltéssel és interjús kérdezéssel valósul meg.

Október 1-16. között lesz lehetőségük a háztartásoknak önállóan, interneten keresztül kitölteni a kérdőívet.

Ehhez szeptember utolsó napjaiban postai úton kapják meg a háztartások a KSH felkérő levelét, amely tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat és azt az egyedi belépési kódot, amellyel a nepszamlalas2022.hu honlapon a kérdőívkitöltő felületre belépve elvégezhető az adatszolgáltatás. Minden háztartásnak ki kell tölteni egy kérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak.

A népszámlálásban a részvétel mindenki számára kötelező!

A lakosság számára az adatszolgáltatás az internetes önkitöltéssel a legkényelmesebb és leggyorsabb. A népszámlálás szempontjából pedig ez jelenti a lebonyolítás költséghatékony módját.

A Központi Statisztikai Hivatal ismételten együttműködésre kérte fel az Informatikai és Könyvtári Szövetségen keresztül a könyvtárakat a 2011. évi népszámlálás és a 2016. évi mikrocenzus során megvalósult sikeres összefogás megismétlését kezdeményezve.

Kérjük a könyvtárakat, népszerűsítsék településükön a népszámlálási adatszolgáltatás elektronikus úton való teljesítését. Mindazoknak, akiknek erre nincs otthonukban lehetőségük, ajánlják fel a könyvtár számítógépes infrastuktúráját, a könyvtáros segítségét.

Tekintsük könyvtáraink kiemelt közszolgáltatásának az idei Országos Könyvtári Napok alatt is a népszámlásás minél sikeresebb és hatékonyabb megvalósításának támogatását.

Köszönjük az összefogást, az együttműködést.  

Budapest, 2022. 09. 23.

Ramháb Mária, elnök