„KÉZ A KÉZBEN – A KÖNYVTÁRÜGY TÁMOGATÁSÁÉRT” – elismerő oklevelek átadása

Az elismerő oklevelek átadására az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtárszakmai konferenciáján került sor, az Országos Könyvtári Napok programsorozatának nyitónapján, 2023. október 02-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza Ágostonné Farkas Máriának, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola igazgatójának

2009-től, szintre az első perctől keresték az együttműködési lehetőségeket a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtárral, amely azóta is rendkívül eredményesen működik. Támogatásával az iskola tanulói és pedagógusai is aktív használói a könyvtárnak, folyamatosan részt vesznek a könyvtári eseményeken, a Szövegelő, a Gyomaendrőd Nagykönyve vagy A Mi olvasás kihívásunk, Internet Fiesta, Országos Könyvtári Napok programokban. Az iskola és a könyvtár közötti pályázati együttműködés rendszeres, TÁMOP, EFOP pályázatokban a könyvtári órák, foglalkozások, nyári táborok, kulturális szabadidős tevékenységek gördülékenyek, folyamatosak és jól szervezettek.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza Badakné Péter Ildikónak, a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola magyartanárának

Több, mint egy évtizede önkéntes segítője a vásárosnaményi Balázs József Városi Könyvtárnak. Minden könyvtár által szervezett irodalmi rendezvényre elhozza diákjait, sőt más pedagógusokat is aktivizál, kapcsolata a könyvtárral rendszeres és folyamatos. Író-olvasó találkozók kérdezője, javaslatai alapján több kortárs magyar szerző látogatott el a könyvtárba. 12 éve vezet olvasókört, lelkesedése a könyv és az olvasás iránt kiemelkedő. Tanítványai jól ismerik a könyvtárat, a könyvtári rendszert, többen közösségi szolgálat keretében segítették a nyári táborok szervezését. Április 11-én az ő szervezésében borulnak versbe Vásárosnamény utcái, játszóterei. A könyvtárügy támogatása és az olvasás népszerűsítése személyében példaértékű, a partnerség és a bizalom kölcsönös.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza Ballagó Zoltánnak, az Egri Tankerületi Központ igazgatójának

Ballagó Zoltán 2015 óta kiemelten támogatja az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár által kínált szolgáltatásokat és szakmai együttműködéseket, az oktatás, nevelés és a tehetséggondozás területén. Országosan egyedülálló, modell értékű megállapodást kötött a Bródy Sándor Könyvtárral – a tankerület iskolai könyvtári szolgáltatásának fejlesztésére. A tankerület anyagi támogatásával létrehozott mintaprojekt 2016 óta folyamatosan és eredményesen működik, jelenleg 20 iskolai könyvtár és 25 kettős funkciójú könyvtár együttműködésével. A szolgáltatás mindent tartalmaz, amit egy korszerű könyvtár adhat: érdekes olvasnivalót, korszerű informatikai hozzáférést, barátságos, kellemes környezetet, és olyan közösségi szolgáltatásokat, amelyek megszólítják a diákokat. Ballagó Zoltán és a tankerületi központ kapcsolattartása a Bródy Sándor Könyvtárral a partnerségen, a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul, amely példaként szolgál más intézmények számára.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza Pádárné Györki Mariann-nak, a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezetőjének

Rendszeresen szervezi a kisgyermekek, diákok, iskolás csoportok könyvtárlátogatását a pásztói Teleki László Városi Könyvtárba. A könyvtári szolgáltatásokat megismerteti és beépíti az óvoda, iskola pedagógiai programjába; sikeresen alkalmazza a könyvtár által kínált lehetőségeket az oktatásban, a tehetséggondozásban és a nevelés területén; a programok kiválasztásánál figyelemmel kíséri a kisgyermekek, diákok érdeklődését; az értő olvasás elsajátításában, az olvasás megszerettetésében első elérési pontként ajánlja a könyvtárakat. Az iskola és a könyvtár jó kapcsolata az intézményvezető személyes varázsának is betudható, szereti a gyermekeket és fontosnak tartja a tudás élményszerű átadását. Ebben segítséget kér és kap a könyvtártól és dolgozóitól. Kiváló partneri kapcsolat alakult ki közöttük, amely a kölcsönös tiszteletben fejeződik ki egymás iránt.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza Sebestyénné Siki Elizának, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának

Mint alsós osztálytanító rendszeresen elhozza osztályának tanulóit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárába. A tanítás és a nevelőmunka iránti felelősségérzete és elköteleződése olyan biztos és szilárd alapot ad, amely hidat képez az iskola és a gyermekkönyvtár között. Az olvasás megszerettetéséhez elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy a gyerekek élő kapcsolatban legyenek a könyvek birodalmával, és a könyvtárlátogatást élményként éljék meg. A gyermekkönyvtárban olyan  Szülői kört szervezett, amely találkozókon az olvasással kapcsolatos problémakörök egy-egy szegmensét járják körbe a résztvevők. Mindezek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy osztályának tanulói ügyesen tájékozódnak a könyvtárban, tisztában vannak az alapvető könyvtárhasználati ismeretekkel, rendszeresen kölcsönöznek és szívesen olvasnak.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” elismerő oklevelet adományozza a Szegedi Városi Kollégiumnak, amely a Dél-Alföldi régió egyetlen összevont középiskolai kollégiumi intézménye és közel ezer középiskolás diák elhelyezését biztosítja.

A szegedi kollégium és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár kapcsolata mintegy másfél évtizedre nyúlik vissza, és az évek során egyre többrétű lett: minden tanév elején eljönnek és beiratkoznak az első éves diákok, megismerik a könyvtár szolgáltatásait. A kollégiumok diákjai a könyvtári események állandó résztvevői, különösen a QR-kódos könyvtárhasználati foglalkozások népszerűek. A kiváló együttműködést számtalan kulturális projekt jelzi, a Középiskolások Hete programsorozattól a fiatal tehetségek különféle alkotópályázatáig, a „Játszd a győztes játszmát” programtól a Tisza-projektig.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – a könyvtárügy támogatásáért” oklevelet adományozza a gödöllői Tessedik Sámuel Alapszolgáltatási Központ Fogyatékos személyek nappali ellátása intézménynek.

A keresztény szellemiségű intézmény célja az ellátást igénybe vevő fogyatékos személyek részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő szolgáltatást nyújtani, valamint kiemelt célja az egyénre szabott fejlesztő foglalkozások, illetve közösségi programok, szabadidős tevékenységek szervezése is. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 3 éve vette fel a kapcsolatot az intézmény kis csoportjával, személyes megkeresés után. A csoport tagjai rendszeresen látogatják a könyvtárat, havonta vesznek részt könyvtári foglalkozásokon. Minden foglalkozás során van mese, vers, zene, mozgás-mozdulatok-tánc, ritmizálás, beszédtechnikai gyakorlatok, vizualitás, Japán Papír színház – hisz mindegyik fiatal más-más módon szólítható meg. Az elmúlt 3 év alatt szisztematikus olvasásfejlesztési munka folyt a csoporttal, amelynek emberi és szakmai eredményei mindkét fél számára kézzel fogható. Az emberi különbözőség, sokszínűség tisztelete és elfogadása a mindennapi tevékenységek során alapvetés, hogy mindenki olyan módon vesz részt a közösség életében és a foglalkozásokon, amilyen formában számára az elfogadható és amivel tiszteletben tartja társai jogait. Az oklevelet Roszík Ágnes intézményvezető és Boross István pedagógus vették át.

Együttműködésüket a könyvtárhasználat-, a könyv és az olvasás népszerűsítésében ezúton is köszönjük!