Madách SzínpadON

 

Madách SzínpadOn – „film-szín-játékok” a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok programsorozata ebben az évben egy különleges, a Madách Színház Nonprofit Kft.-től kapott, Madách SzínpadOn elnevezésű programmal színesíthette könyvtári palettáját a könyves ünnep alkalmából. A Balassi Bálint Könyvtár két alkalommal is élt a vetítés lehetőségével. Fráter Zoltán: A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei, valamint a Nyáry Krisztián: Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című előadások magukkal ragadták a nézőket. A „film-szín-játékok” cselekménye végig fenntartotta a nézők figyelmét. Az olykor komor, olykor vidám, olykor megdöbbentő, hangokkal, színekkel, effektekkel kísért, igényes, kiváló színészi előadás szórakoztatott, élményt adott, gondolkodásra késztetett. Jó szívvel ajánlom a programot az érdeklődő könyvtáraknak!
Éljetek a lehetőséggel!

Molnár Éva, Balassi Bálint Könyvtár, Salgótarján

Színház?! Igen, de mégis más! Mozi? Nem egészen… !

A Ceglédi Városi Könyvtár 2023 szeptembertől-decemberig „Írók-Sorsok-Szerelmek” címmel online irodalmi filmvetítés-sorozatot tart. Rendhagyó filmklub, ingyenes filmvetítéssel, ami a Madách Színház támogatásával, a Madách SzínpadON című című online programsorozatának könyvtári programja keretében valósul meg. A Madách Színház saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött, úgynevezett „film-szín-játéka”.

Az első epizód Móricz Zsigmond halálának évfordulójához kapcsolódott, „TERCETT – MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI” címmel. A következő alkalommal Szép Ernő önéletrajzi regénye és versei alapján készült adaptációt láthatták „EMBERSZAG” címmel. Szép Ernő szerepében Gyabronka József látható, a főbb szerepeket Dunai Tamás, Kerekes Éva, Lázár Kati, Tóth Ildikó, Balla Eszter alakítja. A darab rendezője: Harangi Mária. Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg a vásznon, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani. 2023-ban a film-szín-játék a New York-i ONIROS Filmfesztiválon elnyerte a legjobb életrajzi film díját, Szép Ernő filmbeli alakjának megformálásáért Gyabronka József pedig megkapta a legjobb színészi alakításért járó különdíjat. A filmet emellett a Buenos Aires-i „Irodalom a filmvásznon” szakmai rendezvény a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb színészi alakításnak járó különdíjakkal jutalmazta, játékfilm-kategóriában az izraeli filmes Fesztivál pedig döntős alkotásai közé válogatta.

Könyvtáros szemmel – szembesülve a témakörrel- és az előadási móddal – azon drukkoltunk, hogy a résztvevő vendégeink hogyan fognak reagálni? Vajon végig maradnak? Fog-e tetszeni nekik? Mit szólnak majd az új „film-szín-játék” formához? Színházi előadások ugyan, nagyon praktikusan és hasznosan, mivel nem kell utazni, jegyet vásárolni, de vajon elérik-e azt a hatást, amit egy színházi előadás nyújthat? Megadhatják-e azt az élményt, amit jelen esetben kivetítésen keresztül élhetnek át, könyvtári környezetben, ami se nem színház, se nem mozi, sem az otthoni kényelemben megélt tévénézés. Az első alkalommal azt láthattuk, hogy minden vendégünk végig itt maradt, és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy tetszett mindenkinek, aki eljött. A második alkalommal megnehezítette a helyzetünket, hogy a városban még két nagyon színvonalas program volt, a miénkkel egyidőben. Kevesebben voltak emiatt, viszont akik eljöttek, azok tudták, mire számíthatnak. Személyes véleményem szerint – ez az újszerű lehetőség más, mint amit eddig ismertünk. A kikölcsönzött könyveknél van, aki kizárólag a nyomtatott formához ragaszkodik, amit megértek, és tiszteletben tartok. Tudom viszont, hogy vannak, akik már ugyanígy szeretnek olvasni digitális formában elérhető műveket is, és mindez teljesen természetes a számukra. Ráadásul némelyek az életformájuk miatt már nem is tudnának bejárni és kölcsönözni a könyvtárban ezért azzal a lehetőséggel élnek, hogy mindezt online is megtehetik. Valahogy így látom ezt az új formát a „film-szín-játék” megvalósításakor. Kulturális lehetőség, amit a könyvtárban átélhet az olvasó, legális körülmények között! Az „EMBERSZAG” című előadásban a színészi munka, a rendezői elképzelés, a témakör feldolgozása napokig hatással volt rám, és eszembe jutottak részletek, gondolatok…

Számomra nem okozott problémát elvonatkoztatni attól, hogy kivetítést látok, nem láthattam személyesen a színművészeket, nem éltem át az eddig megszokottakat: a színházi ruhám kiválasztását, a szünetben való nézelődést… Az adaptáció volt, ami megragadta a figyelmem, és fantasztikus élményt nyújtott!

Matyasovszkiné Nagy Erika, Ceglédi Városi Könyvtár