ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK – ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS 2023

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség kulturális közhasznú feladatainak ellátásához elengedhetetlennek tartja a tagkönyvtárak véleményének megismerését, javaslataik, észrevételeik ismeretében szakmai érdekképviseleti munkájának fejlesztését, szolgáltatásainak folyamatos megújítását.

Ennek érdekében 2023. október 14 – november 10. között elégedettségmérést végeztünk az Országos Könyvtári Napokról a programsorozatban résztvevő könyvtárak körében.  A felmérésben azokra a kérdésekre kerestünk választ, hogy a tagkönyvtárak mennyire látják sikeresnek a 17 éves hagyományra visszatekintő programsorozatot, mennyire éri el kitűzött célját az országos kampány, mennyire elégedettek a szervezéssel, milyen változásokat, újításokat szeretnének a jövőben. Az elkövetkező évek országos programjainak előkészítése érdekében a Szövetség kifejezetten várta a beérkező észrevételeket, javaslatokat is. A felmérésre 64 válasz érkezett.

A beérkezett válaszokat az IKSZ elnöksége elemezte, az eredményeket összegezte. A felmérés tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze:

  • Az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyértelmű visszajelzést és megerősítést kapott arról, hogy az Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató országos programsorozata, megrendezését a résztvevő könyvtárak továbbra is nagyon fontosnak tartják.
  • Az OKN programot alapjaiban megújító vagy helyettesítő, más szakmai kezdeményezés, javaslat nem érkezett.
  • Pozitív visszajelzés számunkra, hogy a válaszadók többsége fontosnak tartotta részvételét a programsorozat tematikájának összeállításában, javaslatok küldésével segítette az idei év témájának, szlogenjének meghatározását. E javaslatokra a Szövetség a jövőben még nagyobb arányban szeretne számítani.
  • Az IKSZ szervező, a programsorozatot összefogó munkájával a résztvevők összességében elégedettek voltak: a programsorozat országos meghirdetésével, kommunikációjával, a központi honlappal, a letölthető promóciós anyagok felhasználhatóságával. A visszajelzések alapján az IKSZ elnöksége döntött arról, hogy korábban megkezdi az adott évi kampány előkészítését, a beérkezett javaslatok alapján megújítja a promóciós anyagok fajtáit, típusait és mennyiségét.

A válaszok alapján megállapítható, hogy a könyvtárak többsége intenzívebben érte el használóit és a kampány ideje alatt sikerült több embert megszólítaniuk. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat elérte célját: jelentős mértékben hozzájárult a generációk együttműködéséhez, a családok támogatásához, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a helyi közösségek erősítéséhez, a könyvtárak társadalmi felelősségvállalásához.

Együttműködésüket, a beérkezett szöveges észrevételeket, javaslatokat, véleményeket ezúton is köszönjük.

Az IKSZ Elnöksége